A Másnaposok után a Transformers új részében is hallható feldolgozás. A Transformers: A bukottak bosszúja (Transformers: Revenge of the Fallen) című filmben a már több feldolgozást megélt Burning down the house új változatát használták fel az egyik jelenethez.

A dal eredetije körülbelül velem egyidős, hiszen 1983-ban jelent meg a Talking Heads nevű együttes Speaking in Tongues című albumán. Az amerikai rockzenekar 1974-től 1991-ig működött, eközben rengeteg kritikailag elismert számot adtak a könnyűzene történetének, az együttes zsenije, David Byrne pedig Oscar-, Grammy- és Golden Globe díjat kapott Bernardo Bertolucci Az utolsó császár (The Last Emperor) című filmjének zenéjéért. Sőt, az együttes vonatkozásában azt is meg kell említeni, hogy késői daluk, a Radio head címe után lett Radiohead a Radiohead.

A Burning down the house csak az Egyesült Államokban illetve Kanadában ért el sikereket a listákon, Észak-Amerikán kívül rendkívül szerényen teljesített. Még az Egyesült Királyságban sem lett nagy siker, pedig az együttes kifejezetten népszerű volt a szigetországban. A dal később a 29. helyre került a VH1 a '80-as évek 100 legjobb dalának listáján (The 100 Greatest Songs of the '80s). Kétesebb értékű, hogy a szám - 166 másikkal egyetemben - felkerült a Clear Channel rádiótársaságnak azon listájára, mely dalokat nem játszották a 2001. szeptember 11-én bekövetkezett terrortámadások után, mert azok bántóak lehetnek az áldozatok emlékére nézve. Így a Talking Heads nem égethetett le házat többszáz rádióadón jó ideig. A dalhoz klip is készült, ami a '80-as években nem lógott ki a sorból a többi zenei videó közül, mára azonban zavarbaejtően cikinek tűnhet.

A dalt később sikerre vitte a nők százezreinek kedvence, Tom Jones is (a The Cardigans nevű bandával karöltve). Tom Jones a Reload című albumával tért vissza a köztudatba 1999-ben, és ezen a lemezen 2 saját nóta mellett 15 feldolgozás szerepelt, köztük a Burning down the house. A dalban Tom Jones csillárszaggató (házat leégető?) hangja mellett ott volt a kardigános Nina Persson szexisen fátyolos hangja is, és ez az együttműködés remekül működött, hiszen a Sex Bomb és a Mama told me not to come mellett a Burning down the house is Top 10-be került az Egyesült Királyságban.

További - talán kevésbé ismert - feldolgozások, coverek is születtek: Tiga, Bonnie Raitt, Marcus Miller, majd a Dave Matthews Band is saját stílusára formálta a dalt. Végül a nagyrészt poszthardcore-screamo-emo vonalon tevékenykedő The Used nevű formáció házégetése került be a Transformers folytatásba. Az összes közül talán a legkeményebb Burning down the house az övék, szerintem igazán illett az egyetemi bulis jelenethez.

(A Transformers: A bukottak bosszúja című filmben elhangzó dalok listája az IMDb-n.)

Címkék: zene filmzene talking heads transformers feldolgozás the cardigans tom jones pop rock dave matthews band the used

A bejegyzés trackback címe:

https://eztmarhallottam.blog.hu/api/trackback/id/tr401234107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása