Broken wings

 2009.02.22. 11:57

A Broken wings című dal eredetijét 1985-ben a Mr. Mister nevű formáció követte el. Másik nagy sikerű szerzeményük a Kyrie, és egy valamire való '80-as pop-rock válogatáson vagy egyik, vagy másik dal, esetleg mindkettő szerepel.

A Broken wings (jelentése Törött szárnyak) egy döcögő kapcsolatról szól, ennek köszönhető a kissé melankolikus, nyomasztó hangulat. Valamelyest mégis optimista refrén, miszerint lehet folytatás, a nehézségek megoldása után fogja mindenki törött szárnyait, és újra megtanul repülni. A számhoz készült klip a számtalan filmből, regényből, dalból ismert amerikai szokást szemlélteti, amikor az ember a problémái elől az autóutakra menekül, aztán magányában kiötli, hogy is tovább (rosszabb esetben autóbalesetet okoz, esetleg túszul ejti egy benzinkút vásárlóit). Elmaradhatatlan kellék ehhez a nyitott amerikai autó, jelen esetben ez egy Ford Thunderbird. A thunderbird szó szerinti fordításban viharmadarat jelent, a klip végén pedig felnyitott motorháztetővel áll az autó, így ha eléggé elborult a gondolkodásunk, akár az elromlott Thunderbirdre is utalhat a törött szárnyak kifejezés.

 

 

A dalnak számtalan feldolgozása született, én viszont csak eggyel fogok foglalkozni a továbbiakban, mégpedig a C-Block féle verzióval. A C-Block nevű formáció a '90-es évek második felének egyik ismert bandája volt, ismertebb számaik - többek között - a So strung out, vagy a Summertime (egy érdekes feldolgozásuk az Eternal Grace). Ők is sikeresen lovagolták meg az Európán végigsöprő eurodance ill. rap hullámot a jól bevált recepttel: rapper rappel, mellé aranytorkú énekes nyomja a fülbemászó és onnan kijönni soha többé nem akaró refrént.

Nos, a Broken wings refrénjét éneklő Goldie nemhogy aranytorkú, de még aranyfogú is. Szájában egy kisebb afrikai ország éves GDP-je található meg, vagy egy James Bond poénnal élve: biztosan a fogához veri a garast. A számról magáról annyit, hogy a Mr. Mister féle eredetiből csak a refrén maradt meg, a többi helyet rap van, ami igazából csak a szokásos passzoljad a mikrofont, mondom bele szar az élet szöveg. A hangulata a rap részek negativitása ellenére mégis több erőt sugároz, sokkal dinamikusabb, mint a Mr. Mister féle, amire még rájátszik a klip is, mivel a Mr. Mister fekete-fehérjéhez képest rikító tarka színekben pompázik.

 

 

Mindkét szám hallgatása ajánlott, főleg ha elhagyott a csajod/pasid, elhagyod a csajod/pasid, megbuktál egy vizsgán, esetleg a gazdasági válságra hivatkozva téged rúgott ki a főnök a semmittevő analfabéta fia helyett.

Címkék: zene rap eurodance feldolgozás c block pop rock mr mister

A bejegyzés trackback címe:

https://eztmarhallottam.blog.hu/api/trackback/id/tr52958113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása