Africa

 2009.03.16. 12:10

Ideje utaznunk a hűvös tavaszunkból melegebb éghajlatra. A célpont legyen Afrika (elnézést: Africa), kalauzunk pedig a Toto nevű együttes, valamint Karl Wolf, aki a rendkívül ismert Toto dal remake-kel tette fel magát a nemzetközileg ismert előadók térképére.

A Toto 1977-ben alakult 6 széles körben elismert stúdiózenész közreműködésével. Az rock formáció tagjai korábban olyan előadók albumain dolgoztak zenészként, mint például Sonny és Cher, de a 70-es évek végén elérkezettnek látták az időt arra, hogy előlépjenek a háttérből. A 80-as évek elejére már komoly sikereket tudhattak magukénak. Zenéjüket hamar felkapták a rádiók, köszönhetően a debütáló albumukon (Toto) hallható, és kislemezként elsőként megjelenő Hold the line című szerzeménynek. A kritikai elismerések sem maradtak el: az 1982-ben megjelent Toto IV című albumuk - mely az Africa mellett a Rosanna című slágert is tartalmazza - 6 Grammy-díjat söpört be, mely hatból az egyik az év albumának járó díj. Stúdió- és koncertalbumaik mellett David Lynch immár klasszikusnak számító sci-fijének, a Dűnének zenéjét is elkészítették.

Az Africa a Toto IV című album 10. (utolsó) száma. Az együttes sikereihez képest érdekes, hogy az Africa az egyetlen Toto dal, mely No. 1 tudott lenni az USA-ban (a Grammy-díjas kislemez, a Rosanna 2. helyig, a Hold the line 5. helyig jutott). További érdekessége a dalnak, hogy majdnem lemaradt az albumról. Egyrészt az együttes tagjai már unták, mert túl sok időt öltek bele, másrészt egyszerűen nem tartották "totósnak", szerintük túlságosan elütött a korábbi számaiktól. Sőt, a banda gitárosa, Steve Lukather egyszerűen nem tartotta elég jónak. Az Africa végül (szerencsére) mégis az albumra került, és talán a legismertebb Toto dal lett, melyet az együttes 2008-as feloszlásáig minden koncerten eljátszottak.

A dalhoz készült videoklip, melyben egy kutató túrja át a könyvtárat (ami külsőségei alapján akár Afrikában is lehetne), Afrika témában keresgél, ám végül - sejthetően - balesetet szenved. Afrikában tehát az olvasás, könyvtárlátogatás is extrém túra. Az együttes eközben nagy, keményfedeles könyvek kupacának tetején zenél.

Az Africa is számtalan módon lett átdolgozva, de itt csak Karl Wolf változatával foglalkozom. Karl Wolf természetesen nem mérhető a Totohoz, mivel jóformán csak hazájában, Kanadában volt ismert a félig kanadai, félig libanoni előadó. Először a Sky nevű formáció tagja volt, majd szólókarrierbe kezdett, és a 2007-ben megjelent második albumán szereplő Africa remake repítette világhírig. E feldolgozást hazánkban is gyakran játszák a kereskedelmi rádiók.

A Karl Wolf verzióhoz is van klip a szokásos hip-hop elemekkel: luxuskéró, bombacsaj, tengerpart, napfény, na meg egy focimezes rapper, akiből két Karl Wolf is kijönne. A klip végén átszellemülten nyúl a kamera felé, miközben győzköd minket This is Africa, de nem hiszünk neki, mert Afrikáról elsősorban nem a fent felsoroltak jutnak eszünkbe.

Címkék: zene rock feldolgozás toto prog rock karl wolf

A bejegyzés trackback címe:

https://eztmarhallottam.blog.hu/api/trackback/id/tr561005229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása