Másnaposok ismert dallamai

 2009.06.22. 10:54

A napokban, egészen pontosan június 18-án került a hazai mozikba a Másnaposok (The Hangover) c. film, amely a zene vagy a feldolgozások kedvelőinek is tartogat meglepetéseket. Spoilermentes írás, semmivel többet nem árulok el a filmről, mint ami a bemutatókban látható.

Kezdve máris egy mindenki által ismert "klasszikussal": T.I. és Rihanna előadásában hallható a Live your life c. dal, amelynek eleje egészen konkrétan az O-Zone-tól a Dragostea din tei. Utóbbit azért mertem időzőjelben klasszikusként aposztrofálni, mert egészen jó példája a slágerek definíciójának, miszerint a sláger a füleden megy be, és a könyöködön jön ki. A Dragostea din teit pedig valószínűleg az is ismeri, aki egyébként megkímélte volna magát egy ilyen zenei élménytől (a zenei, meg az élmény is lehetne idézőjeles), mivel egész Európa, sőt csaknem az egész világ numanumázott jó ideig. Egyébként a moldáv trió rendkívül sikeres szerzeményéhez sokan hozzányúltak az évek során, ismertebbek: Haiducii (volt némi pereskedés, mivel nem volt engedélyük a dal felhasználására), Alina, Bloodhound Gang, továbbiak a Wikipedián (még az Irigy Hónaljmirigy Numerakirálya is meg van említve).

A következő nyúlás a Flow Rida Right Roundjának refrénje, ami bár szövegében átíródott az eredetihez képest, de azért mégis jól felismerhető maradt. Az eredeti Dead or Alive verzió listavezető volt az Egyesült Királyságban, és a 80-as évek közepének egyik széles körben ismert dala, szinte minden 80-as éveket bemutató válogatáson szerepel. Ez a dal is nagyon sok átdolgozást megélt: a Dope bekeményítette, Jessica Simpson elnyávogta, Danzel pedig a 80-as évek discojából - minimális változtatásokkal - átrántotta a 2000-es évek klubjaiba.

Aztán a film egyik fénypontja volt számomra, amikor Mike Tyson feltűnik, és Phil Collins In the Air Tonightját énekli, majd ütős légdobszóló után kiüti az egyik főhőst (trailerekben látható a jelenet). Gonosz megjegyzésem: vajon a film készítőiben mennyire volt ott a Cadbury reklámja, amikor Tysont elképzelték ebben a szerepben? Ha már In the Air Tonight, szintén egy nagyon sokszor feldolgozott nóta, legismertebb változata talán a Lil' Kim verzió.

A filmben feltűnik Dan Finnerty is, aki alapítója a The Dan Band nevű formációnak, és rendkívül sok ismert dalt írtak át, szókimondóbbá téve azokat, majd általában övön aluli mozdulatokkal tűzdelt koreográfiával spékelik meg az egészet. A filmben 50 Cent Candy Shopját és Irene Cara Fame-jét hallhatjuk más köntösben. Utóbbi egyébként Oscar- és Golden Globe-díjas szerzemény, A hírnév (Fame) c. film betétdalaként hangzott el. Dan Finnerty és csapata egyébként olyan sikeres cover verziókat tudhatnak magukénak, mint a Genie in a Bottle (eredeti Christina Aguilera), vagy a Total Eclipse of the Heart (eredeti Bonnie Tyler), ami egy másik filmben, a Sulihuligánokban (Old School) hangzik el. Persze a Total Eclipse of the Heart legemlékezetesebb feldolgozása a Hurra Torpedo átirata tűzhelyek és fagyasztóláda kíséretével.

Címkék: zene filmzene feldolgozás fame mike tyson hurra torpedo phil collins dead or alive másnaposok right round dragostea din tei in the air tonight the dan band

A bejegyzés trackback címe:

https://eztmarhallottam.blog.hu/api/trackback/id/tr681200498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása